Makerspace Djurö

Göran Ehrsson Technipelago AB och Magnus Ivanoff Ivanoff Hovercraft AB, två lokala företagare på Djurö är initiativtagare till en ny fritidsverksamhet på Djurö/Vindö som kretsar kring programmering och elektronikbyggen. Makerspace Djurö är en fritidsverksamhet där vi lär ut hur man programmerar små datorer till att göra spännande och (mer eller mindre) nyttiga saker. Verksamheten startar under januari 2018. Vi har redan fått 16 st anmälda deltagare så första omgången är därför fullbokad. Vi söker fortfarande sponsorer samt personer som vill vara med och hjälpa till.

Verksamheten är riktad till barn från 12 år och uppåt. Men det finns ingen övre gräns, om du är 92 år och känner att detta låter jättespännande så är du hjärtligt välkommen. En perfekt kombination för både kursdeltagare och kursledare är om föräldrar deltar tillsammans med sina barn.

Automatisk påfyllning av saft med Arduino

En automatisk påfyllningsrobot som ser till att glaset alltid är fullt

 

Vad är ett Makerspace?

Makerspace är en verkstadsliknande miljö som uppmuntrar till delning av kunskap, verktyg och idéer. Man kan likna ett Makerspace vid ett gym, men istället för att gå och träna dina muskler, kan du gå till ett Makerspace för ett pass kreativ hjärngympa, för att utveckla din idé eller helt enkelt skapa något för skapandets skull. Makerspaces fungerar ofta väldigt likt gym, med medlemmar som jobbar sida vid sida och som har delad tillgång till en miljö för att utöva sina intressen.

I dag finns tusentals makerspaces runtom i världen. Spektrat av intressen bland medlemmar på Makerspaces är brett, men på Makerspace Djurö fokuserar vi initialt på elektronik och programmering.

Var finns Makerspace Djurö?

Vi håller till på övervåningen i Djurö Företagshus, Gransbergsvägen 6 (bakom Djurö Färghandel). En järntrappa på östra gaveln leder upp till vår lokal.

Jättespännande! När kan jag komma?

Eftersom det inte får plats så många personer samtidigt i vår lokal måste vi begränsa antalet deltagare. Anmäl ditt intresse till makerspace@djurhamn.se så hör vi av oss när det blir dags att dra igång andra omgången. Den första omgången är redan fullbokad. Vi kommer att träffas vid sex tillfällen under januari - mars 2018. Vi har också en Facebook-grupp Makerspace Djurö där alla medlemmar kan ställa frågor och dela erfarenheter.

Vi kommer att ta ut en avgift för kursdeltagare i storleksordningen 500 kr och efter avslutat kurs får man möjlighet att köpa utrustning till subventionerat pris. Vi jobbar på att få ner kostnaden för deltagare så mycket som möjligt. Alla kostnader är beroende av vilka sponsorer vi får tag på. Har du tips om företag eller personer som skulle vilja sponsra Makerspace Djurö så hör av dig till oss på makerspace@djurhamn.se.

Efter första omgången träffar kommer vi att utvärdera hur det gick och förhoppningsvis fortsätta med flera träffar under våren 2018. Nyckeln till framgång är kreativa och intresserade deltagare samt sponsorer som tycker detta är en betydelsefull verksamhet att stödja.

Vi har nu fått in 16 st anmälda deltagare vilket betyder att första omgången är fullbokad. Vi startar torsdagen den 18 januari och kommer träffas varannan vecka. Jättekul att intresset var så stort! Det ökar sannolikheten för att vi kommer att fortsätta med fler Makerspace träffar under 2018.

Vilka datorer använder vi för att mäta & styra?

Det finns två olika så kallade enkortsdatorer som är väldigt populära att använda för att mäta och styra saker. Det är Raspberry Pi och Arduino. De kallas enkortsdatorer just för att de består av endast ett litet kretskort.

Vad kan man bygga för någonting?

Man kan bygga nästan vad som helst. Det går t.ex. att mäta temperatur, ljus, ljud och avstånd till föremål. Det går att styra lampor, reläer, motorer och robotarmar. Det finns en mängd olika sensorer (mäta) och styrdon (styra) inom många olika områden. Om du har en idé om att styra någonting när någonting sker så finns det alldeles säkert sensorer och styrdon som du kan sätta ihop och med lite enkel programmering så kan du få det att fungera som du vill. På Makerspace Djurö kommer du att få hjälp att förverkliga dina idéer.

Hur kommer det att fungera praktiskt?

Vi kommer att träffas vid minst 5 tillfällen och varje tillfälle är max 3 timmar. Först kör vi grundläggande utbildning i programmering och elektronik i en timme. Sedan är det fika. Därefter kör vi en dryg timme till och då får man jobba med "sin" grej och kursledarna kommer att hjälpa till med kunskap, tips och idéer.

Det kommer också att blir ett 6:e tillfälle i form av "öppet hus". Då får vänner och bekanta komma och se vad vi skapat.

 

Vänliga hälsningar

/Göran & Magnus